Meniu

Istoric

Din a doua jumătate a primului deceniu postcomunist se poate vorbi, la nivelul județului Alba, de o activitate constantă de organizare a tinerilor liberali.

Începuturile reorganizării structurilor de tineret ale Partidului Național Liberal în județul Alba datează încă din prima jumătate a anilor ´90, când, atât în județ, cât și în țară, PNL-ul a primit în rândurile sale mulți tineri. Aceștia erau atrași în special de ceea ce reprezenta Partidul Național Liberal din punct de vedere istroic, dar și de principiile pe care le susținea partidul.

Anii ’90

Însă abia din a doua jumătate a primului deceniu postcomunist se poate vorbi, la nivelul județului Alba, de o activitate constantă de organizare a tinerilor liberali.

Astfel, în 1996, Valeriu Mureșan devine primul lider a tinerilor liberali din Alba, cu loc în Biroul Județean de conducere al partidului. Mandatul său, până în 1998, a avut ca principal scop extinderea organizațiilor de tineret ale PNL, începându-se cu orașele.

În 1998, Dan Brătean devenea primul președinte ales al TNL Alba. În timpul mandatului său, care a durat până în 2001, s-a continuat politica de organizare la nivel teritorial.

Anii ’00

În 2001 conducerea TNL Alba a fost preluată de Gelu Nistea, acesta fiind urmat în 2003 de către Alexandru Cristorian.

Cosmin Covaciu prelua conducerea TNL Alba în 2004, însă pentru o scurtă perioadă. După instalarea Guvernului Tăriceanu în decembrie 2004, în ianuarie 2005 Cosmin Covaciu a devenit prefect.

Din toamna anului 2005 președinte ales al TNL Alba avea să devină Cosmin Sularea. Susținut puternic de către o parte a conducerii județene a partidului, Cosmin Sularea a reușit să pună în aplicare un plan care până atunci reușise doar în parte – acela de a constitui organizații locale ale TNL în toate zonele județului, atât în orașe, cât și în cele mai importante localități rurale. În activitatea sa Sularea s-a bazat foarte mull pe o colaborare fructuoasă pe care o avea cu unii colegi din cadrul BPT al TNL Alba, între care se remarcase Marius Filimon (președinte al TNL Alba Iulia în perioada 2005 – 2009).

După o serie de dispute interne în cadrul organizației, Cosmin Sularea avea să demisioneze de la conducerea TNL Alba în primăvara anului 2008. Ulterior avea să se dedice activității în cadrul BPM al PNL Alba Iulia, unde avea să devină secretarul general al organizației.

După demisia lui Cosmin Sularea, din 2008, Nicolae Sântimbrean a devenit președintele interimar al TNL Alba, deținând funcția până în 2011, fiind, de asemenea, din 2011 și vicepreședinte TNL la nivel național. În timpul mandatului lui Nicolae Sântimbrean s-a încercat păstrarea structurii organizaționale existente din perioada anterioară, dar și crearea de noi organizații, mai ales în mediul rural. Aveau să se remarce, în respectiva perioada, prin activitatea lor, două organizații locale ale TNL: respectiv cea de la Alba Iulia (condusă de Adrian Simion) și cea de la Sebeș (condusă de Cristian Radu).

Anii ’10

În iulie 2011, în urma unor noi alegeri, Rareș Buglea devenea președinte al TNL Alba, însă, din motive politice el nu a putut să își ducă mandatul până la capăt, fiind nevoit să demisioneze în ianuarie 2013, păstrând, însă, funcția de consilier local în cadrul CL Alba Iulia, funcție obținută după alegerile locale din iunie 2012.

După o perioadă de conducere interimară asigurată din februarie până în iulie 2013 de către Ovidiu Ciucur (fost președinte al CSL Alba și membru în cadrul Biroului Politic Național al TNL). Din iulie 2013, Cristian Radu (consilier local în cadrul CL Sebeș) a devenit, în urma alegerilor interne, președinte al TNL Alba. La nivelul tuturor organizațiilor de tineret au avut loc alegeri, iar la nivelul Municipiului Alba Iulia, organizația de dineret a fost condusă de Gabriel Lupea.

Printr-o implicarea activă la nivelul organizației județene a vicepreședintelui Emil Toma și a secretarului general Cristian Puie, s-a reușit revitalizarea organizației, constituindu-se în 41 de localități organizații de tineret.

Odată cu fuziunea între PNL și PD-L și unificarea structurilor de tineret ale celor două partide, de la înceutul anului 2015, TNL Alba a avut doi copreședinți: Radu Crsitian (președintele TNL Alba) și Tudor Ponoran (președintele OTPD-L Alba).

Anul 2016, a fost un an electoral, Radu Crsitian dorind să fie candidatul PNL pentru funcția de primar al Municipiului Sebeș. Nu a reușit să strângă susținerea necesară, ceea ce a condus spre demisia sa din cadrul PNL. Tudor Ponoran a devenit președinte unic al TNL.

În 2017 s-a încheiat procesul de fuziune dintre PNL și PDL, astfel s-au organizat alegeri unice la nivelul tuturor structurilor, tineretul nefăcând excepție. În urma unor alegeri controversate, în toamna anului a fost ale președinte Adrian Iancu.

Față de un mandat obișnuit de 2 ani, mandatul actual a fost de 4 ani, contribuind din plin factul că din 6 în 6 luni au fost alegeri electorale și astfel nu se putea organiza alegeri interne. Primii doi ani de mandat au fost unii energici, încercând să armonizeze toate organizațiile în urma fuziunii sau readucerea foștilor membri. Nu s-a pus prea mult un accent pe atragerea de noi membri. La nivelul mun. Alba Iulia, în mare parte a fost aceeași situație sub conducerea lui Robert Bandi, încercând se preserve organizația existentă.

O dată cu venirea pandemiei de COVID-19, activitatea organizației s-a diluat, nemaiexistând activități fizice. Fiecare organizație s-a axat pe propria localitate, ceea ce a produs o oarecare distanțare la nivelul membrilor. Biroul județean de tineret nefiind destul de inovativ încât să țină mebrii activi.

Anii ’20

Începând cu 2021, s-a încercat revitalizarea organizației de tineret, astfel că Alexandra Pașca a fost numită președinte interimar. Principalele atribuții sunt organizarea de birouri statutare de tineret la nivelul tuturor localităților.