Meniu

Tineri liberali din Alba la o nouă ediție a Școlii Politice „Gheorghe I. Brătianu” de la Sighetu Marmației

Sub sloganul „Memoria ca sursă de leadership”, în perioada 15 – 18 octombrie a avut loc, la Sighetu Marmației, o nouă ediție a unui eveniment tradițional de mare succes organizat de către Tineretul Național Liberal – Școala Politică „Gheorghe I. Brătianu”.

Cei în jur de 100 de participanți au avut bucuria de a o avea alături pe doamna Alina Gorghiu (copreședinte PNL), care a fost însoțită de alți lideri locali și naționali ai PNL: Ovidiu Nemeș (primarul orașului Sighetu Marmației), Florin Alexe (vicepreşedinte PNL), Costel Alexe (copreședinte TNL) etc. Doamna Alina Gorghiu a participat la discuții în plen în cadrul Școlii Politice, a vizitat Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei (unde a înmânat diplomele de participare tinerilor prezenți) și a mers la Cimitirul Săracilor (unde a fost depusă o coroană de flori la Troița Brătienilor, loc simbolic pentru liberalismul românesc).

Cele trei obiective au reprezentat tot atâtea locuri în care Alina Gorghiu a vorbit despre importanța istoriei în înțelegerea ororilor de care sistemele totalitare pot fi capabile, despre erorile trecutului, dacă și cum mai pot fi ele reparate și despre tot ceea ce înseamnă implementarea reală a valorilor democratice în societatea românească.

 Din partea TNL Alba, în acest an, la Școala Politică „Gheorghe I. Brătianu” de la Sighetu Marmației, au participat Cristian Puie (secretar general TNL Alba), Marius Jibotean (vicepreședinte TNL Alba), Daniel Barbu (profesor de istorie, consilier PNL în cadrul CL Ocna Mureș) și Adrian Simion (vicepreședinte TNL Alba). Acesta din urmă a declarat: „De fiecare dată participăm cu onoare la acest eveniment, mai ales că pentru orice tânăr liberal Sigetul este unul dintre locurile din categoria «obligatoriu de vizitat». Iar Școala Politică de la Sighet oferă în fiecare an noi perspective de cunoaștere și înțelegere a trecutului recent și diverse perspective de raportare la viața politică actuală. Anul acesta, în ceea ce privește seminariile și atelierele de lucru din cadrul Școlii Politice, acestea au avut diverse teme, între care amintim: torționari și victime ale sistemului concentraționar, identitatea națională și locurile memoriei, Brătienii ca promotori ai modernizării statului român, cultul personalității într-un regim totalitar, mecanismele cenzurii în perioada comunistă, lideri liberali în timpul prigoanei comuniste etc. Între lectorii și invitații prezenți la eveniment s-au numărat, printre alții: Andrei Muraru (consilier prezidențial), Marius Voinaghi (istoric), Violeta Vijulie (președinte Asociația Societatea Liberală), Emilia Șercan (profesor la Facultatea de Jurnalism a Universității București), Sabin Drăgulin (profesor la Universitatea Creștină «Dimitrie Cantemir» București), Robert Furtos (istoric) ș.a. Personal, ca profesor de istorie, sigur că multe dintre elementele prezentate în cadrul seminariilor îmi sunt cunoscute, dar de fiecare dată se întâmplă să aflu, alături de colegii mei, ceva nou și, ca sa fiu sincer, de multe ori cutremurător, despre ce a însemnat regimul comunist. Tocmai de aceea, în fiecare an îi încurajez, alături de colegii din conducerea TNL Alba, pe toți colegii noștri să participe la Școala Politică «Gheorghe I. Brătianu» de la Sighet, pentru că doar cunoscându-ne istoria putem să nu mai repetăm greșelile trecutului.”
Skills

Posted on

October 20, 2015

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *